Lintupaikkoja - Leveäkarin torni


Näytä suurempi kartta

Sijainti

Ajetaan Porista Mäntyluodontietä ja käännytään vasemmalle Mooskerin tienviitan kohdalta Mäntysalontielle. Muuntajan vierestä ajetaan vasemmalle kääntyvää Rantahaantietä kaksi kilometriä pieneläinhautausmaan ohi infotaululla varustetulle paikoitusalueelle, josta on viitoitus polkua ja pitkoksia pitkin lintutornille.

Paikan kuvaus

Lintutornista voi seurata muuttoa, sen edustan niittyjen linnustoa ja Riitsaranlahden pohjukassa ruokailevia lintuja. "Laguunin" vesilintuja pääsee tarkkailemaan läheltä, ja tornin sijainti metsän reunassa tuo oman lisänsä lajistoon. Leveäkarin tornista on voitettu myös tornien taisto kahdesti!

Linnusto on todella monipuolinen ja muuttoaikana lähes kaikki Suomessa pesivät lajit on mahdollista havaita. Erityisesti torniin kannattaa kuitenkin kavuta vesilintujen ja kahlaajien vuoksi. Joutsenet, sorsat, viklot, uikut, nokikanat jne. suosivat sekä keväisin että syksyisin lahdenpohjukan antimia ja rauhaa. Petolintu- ja pikkulintumuutto kulkee metsänreunaa myötäillen suoraan tornin yli. Rantaniityn näkyvimpiä pesijöitä ovat töyhtöhyyppä, punajalkaviklo, keltavästäräkki ja pensastasku. Monena vuonna pesimälajistoon kuuluu myös harvinainen sitruunavästäräkki.

Rantaniityllä kulkeminen lintujen pesimäaikana huhti-heinäkuussa on kielletty!