Lintupaikkoja - Enäjärvi


Näytä suurempi kartta

Sijainti

Enäjärvi sijaitsee noin 10 kilometriä Porista Mäntyluotoon johtavan valtatien varrella. Järven länsipäässä on lintutorni ja itäpäässä havainnointilava sekä piilo. Tornille pääsee kääntymällä Mäntyluodontieltä Metsäkulmanraitille ja heti vasempaan Mooskerintielle, joka ajetaan loppuun. Mooskerintien päässä on parkkitilaa parille autolle pyörätien varressa. Pyörätietä kävellään Mäntyluodon suuntaan pari kymmentä metriä, ja oikealta alkavat pitkokset, joita pitkin on tornille alle sata metriä.

Itäpuolen lavalle pääsee kääntymällä Metsäkulmanraitilta Purolantielle ja parkkeeraamalla juuri ennen rautatietä vasemmalle polun päähän, josta on kävellen 50 metriä havaintolavalle. Piilo löytyy havaintolavalta länteen alle sadan metrin päästä.

Paikan kuvaus

Enäjärvi on luokiteltu kansainvälisesti arvokkaaksi lintuvedeksi, mutta sen linnustollinen arvo on valitettavasti romahtanut viime vuosina. Silti Enäjärvi on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka keskeisen sijaintinsa ja helpon saavutettavuutensa vuoksi.

Enäjärvellä pesimälinnustoon kuuluvat tavallisimmat vesilintumme: molemmat joutsenlajit, nokikana, telkkä, tukka- ja punasotka, toisinaan uivelo, silkkiuikku sekä joukko puolisukeltajasorsia. Aiemmin järvellä on ollut valtava naurulokkikolonia, josta jäljellä on enää rippeet. Samoin pikkulokki on vähentynyt, eikä pesi enää vuosittain järvellä. Mustakurkku-uikku esiintyy järvellä muuttoaikoina, mutta on kadonnut pesimälinnustosta vast'ikään. Luhtahuitti ja luhtakana asuttavat järveä useimpina vuosina, toisinaan kaulushaikarakin ja soidinta pikku-uikku on kuultu joinakin vuosina. Porin ensimmäinen harmaahaikarakolonia parkkeerasi järven luoteiskulmaan pesimään 1990-luvulla, mutta on sittemmin siirtynyt Kokemäenjoen suistoon. Harmaahaikara on kuitenkin sulan veden aikaan päivittäinen näky Enäjärvellä. Rantametsissä pesii mm. pyy, pyrstötiainen ja pikkutikka. Järveä ympäröivissä vanhoissa kuusikoissa laulaa peukaloisen ja sirittäjän ohella joskus idänuunilintukin ja varsinkin talvisaikaan voi törmätä pohjantikkaan.

Muuttoaikoina järvelle kertyy paljon tukkasotkia, jotka syksyllä viipyvät jäätymiseen saakka. Vapun aikaan voi matalapaineella nähdä suuria määriä pääskyjä ja pikkulokkeja hyönteispyynnissä. Yölaulajapaikkana järvi on erinomainen, esimerkiksi rastaskerttunen, pikkuhuitti ja ruokosirkkalintu on tavattu useamman kerran. Keväällä ja varsinkin syksyllä järvelle kertyy usein runsaasti haapanoita ja taveja, joiden joukosta on löydetty mm. amerikanhaapana, amerikantavi, sinisiipitavi ja kuparisorsa. Jalohaikara lienee nykyään vuosittainen vierailija järvellä, mustatiiran tapaamisen on hyvä mahdollisuus ja valkosiipitiirakin on havaittu useamman kerran.