Lintupaikkoja - Lavia

KARHIJÄRVI

Kunnan keskellä sijaitseva suuri järvi on helppo löytää, mutta hyvän havainnointipaikan löytäminen ei ole yksinkertaista. Riihon kylässä sijaitsevat Riihonlahti ja –lammi löytyvät parhaiten maantieltä 2560. Umpeenkasvavan Riihonlammin koillisrantaan pääsee kylän urheilukentän poikki. Riihonlahdelle taas näkee parhaiten länsirannalta peltojen yli Nokkamaan paikallistien varrelta. Järven eteläpuoliskolla Riuttalassa on Karhulanlahti (GT-kartalla sanan ”Karhiniemi” alla), jonka ympäristössä (kuten Riihossakin) asustelevat mm. ruskosuohaukka, nuolihaukka, kurki ja kaulushaikara. Myös Karhijärven länsipäässä kannattaa käydä, mutta hyvien tarkkailupaikkojen löytäminen on sielläkin hankalaa. Tahostenniemen lavan rantaa kannattaa kuitenkin kokeilla.

VIHTELJÄRVEN REITTI

Lavian ja Kankaanpään välillä kulkee kantatie 44 kauniissa Susijokilaaksossa, joka on valtakunnallisesti merkittävä maisema-alue. Järviketju Kankaanpään Vihteljärveltä Lavian Susijärvelle jokisuvantoineen näkyy hyvin tieltäkin. Lavian puolella Ruojärvi ja Kankaanpään puolella Kaukojärven uimaranta ovat hyviä tähystyspaikkoja. Keväisin joutsenet ja viklot viihtyvät alueella. Pesimälinnustosta mainittakoon heinätavi, lapasorsa ja jouhisorsa sekä monet vanhan maalaismaiseman linnut peltosirkusta ja pikkulepinkäisestä alkaen.

SUODENNIEMENTIEN JÄRVET

Lavian kirkolta kaakkoon Suodenniementien (259) varressa maisemat ovat jylhän rotkomaisia: vuoret nousevat jyrkästi järvien rannoilta. Lavijärveä, Miekkajärveä ja Palojärveä reunustavilta rinteiltä rehevämmistä puronotkoista ja lohkareisista lehtimetsistä kuuluu hieno konsertti kesäaamuisin, parhaina lajeina joskus idänuunilintu ja pikkusieppo.