Lintupaikkoja - Etelärannan torni


Näytä suurempi kartta

Sijainti

Ajetaan Porista Mäntyluodontietä ja käännytään vasemmalle Paarnoorintielle Preiviikin tienviitan kohdalta. Käännytään heti ensimmäisestä risteyksestä oikealle Maalaiskunnantielle, ja käännytään lintutorniviittojen mukaan Kuljuntielle ja edelleen Uimarannantielle, jonka päähän ajetaan. Uimarannalla on pysäköintialue ja torni, jonka ylätasanne toimii linturornina ja alakerta mm. pukukoppeina. Ylätasanteelle pääsee myös luiskaa pitkin.

Paikan kuvaus

Etelärannan tornista näkee Preiviikinlahden perukkaan kuten Kaarluodostakin, mutta eri näkökulmasta. Etelärannasta voi havaita kaukoputkella myös niitä vesilintuja, jotka Kaarluodosta jäävät ruovikon taakse. Etelärannan tornissa on päiväsaikaan melko pitkään vastavalo. Preiviikinlahden perukan vesialueet ja matalat lieterannat vetävät puoleensa etenkin kevään muuttajia. Matala merenlahti on myös  tärkeä vesilintujen pesimäalue.

Etelärannan lajistoon kuuluvat joutsenet, hanhet ja etenkin eri sorsalintulajit muodostavat parhaina muuttoaikoina keväisin ja syksyisin monituhantisen massan Preiviikinlahden perukkaan. Lieterannat houkuttelevat kahlaajia, ja varsinkin viklot ja suokukko esiintyvät runsaina.Paikka on erinomainen isojen lintujen muuton seurantaan, ja syksyllä myös pikkulintumuutto on vilkasta.

Kaarluodon edustan ruovikon lajeihin kuuluu mm. viiksitimali ja luhtakana. Preiviikinlahden perukassa on tavattu lukuisia harvinaisuuksia, kuten silkkihaikara ja amerikantavi.