Lintupaikkoja - Reposaari


Näytä suurempi kartta

Sijainti

Ajetaan Porista Mäntyluodontietä ja seurataan Reposaaren viittoja. Ajamalla Reposaaren taajaman läpi pääsee kalasatamaan, jossa on infopiste Merimestassa. Pohjoisesta 8-tietä tultaessa käännytään oikealle tielle 272 ja seurataan Meri-Porin (Mäntyluodon) ja Reposaaren viittoja.

Paikan kuvaus

Reposaari on monipuolinen lintupaikka. Edustan avoin meri mahdollistaa merilintujen muuton seurannan ja mantereen kauimmaisena kärkenä alue kerää monia lintulajeja muuttoaikana. Sataman liikenteen vuoksi Reposaaren edustalta löytyy avointa vettä läpi vuoden. Hyviä lintupaikkoja ovat etenkin muuttoaikaan ja talvella Reposaaren kärki ja kalasatama sekä Reposaaren kylä ja vanha sahan alue.

Talvella Reposaari on lokkien valtakuntaa. Isolokki on lähes vuosittainen vierailija kalasatamassa. Isokoskeloita voi nähdä satoja kalasataman alueen sulavesissä. Merikotka istuu usein lähialueen jäällä. Talvehtivat kottaraiset, peipot, järripeipot ja mustapääkertut antavat oman lisänsä talviseen linturetkeilyyn.

Kevään merilintumuutto on upeaa katsottavaa: isot haahka- ja merimetsoparvet ohittavat kärjen. Muita muuttavia vesilintuja ovat sorsat, sotkat, mustalinnut, pilkkasiivet, kuikkalinnut sekä joutsenet ja hanhet.

Syksyisin Reposaaren kärki on oivallinen pikkulintujen syysmuuton seurantapaikka. Peipot, järripeipot, urpiaiset, pyrstötiaiset, puukiipijät ja muut pikkulinnut ohittavat lintutarkkailijan lähietäisyydeltä. Petolinnuista varpushaukka on yleinen näky. Alueen pusikot vetävät puoleensa myöhäisiä muuttajia ja itäisiä harvinaisuuksia (mm. rusko- ja taigauunilintu lähes vuosittain).