Lintupaikkoja - Honkajoki

LAMMASVIIDAN LINTUTORNI

Honkajoen kylältä itää kohti Karviaa 2700-tietä, noin 800m ennen Karvian rajaa käänny pohjoiseen Lammasviita. Tien länsipuolella on turvetuotantoalueen saostusaltaita ja lintutorni. Altaat houkuttelevat vesilintuja, pikkulokkeja, pääskyjä ja kahlaajia. Mustakurkku-uikku pesii järvellä, samoin pikkutyllejä. Muuttoaikana on havaittu mm. sisämaassa harvinaisia pikku- ja kuovisirrejä, jänkäsirriäisiä ja vesipääskyjä. Altaiden vierellä on myös laajahko peltoaukea, jolla pesii mm. isolepinkäinen ja peltosirkkuja. Varmasti käymisen arvoinen ja toistaiseksi vähän retkeilty kohde, joka on myös helppo saavuttaa.

VAHOKOSKI

Kunnan koillisosassa Karvianjoen varrella Jyllinkoskelta kuutisen kilometriä itään seijaitseva kohde edustaa maakunnan hienoimpia jokivarsia. Vahokoski on koskikaran, peukaloisen ja saukon valtakuntaa, ja talvellakin käymisen arvoinen kohde.

SUOT

Honkajoella käymisen arvoisia soita ovat Huidankeidas, Rynkäkeidas ja Haapakeidas. Honkajoen soilla linnustossa on vahva pohjoinen leima. Riekko, pikkukuovi, lapinharakka ja sinisuohaukka kuuluvat lajistoon, ja allikoissa pesivät mustakurkku-uikku, kaakkuri ja jouhisorsa. Huidankeidas on maisemaltaan Satakunnan upeimpia soita. Se sijaitsee Honkajoki-Siikainen tien varressa, noin 13 km Honkajoelta. Siikaistentieltä on opasteet luontopolulle. Autojen parkkipaikalta on Huidankeitaan suon laitaan ja lintutornille noin 2 km.  Huidankeitaan retkellä kannattaa poiketa myös Rynkäkeitaalle Rynkäisten kylän eteläpuolella. Harjunnevan metsätie kulkee aivan suon laitaan. Haapakeitaalle näkee myös Siikaisten Katselmakallion luontotornista.

PELLOT

Peltoalueista kannattaa mainita mm. kunnan länsipuolella oleva Karjannevan-Hongonnevan alue, jolla pesii mm. pikkukuovi. Jyllinkosken kylän kaakkoispuolella olevalla Kuttikeitaan peltoalueella on tavattu mm. viiriäinen, ja suopöllökin siellä pesii hyvinä myyrävuosina.