Lintupaikkoja - Kirrinsanta


Näytä suurempi kartta

TECHNIPIN ALLAS

Sijainti

Ajetaan Mäntyluodontietä ja edelleen Reposaaren maantietä Kirrinsannan ohi ja käännytään vasemmalle tehtaan altaalle ennen Eteläselkää ja Reposaaren sillan tuulivoimaloita. Joitakin autoja mahtuu maantien ja altaan penkereen väliin, mutta ajoväylä on syytä pitää auki. Lintuja saa vapaasti tarkkailla pohjois- ja itäpuolisilta valleilta ja altaan keskelle vievältä kannakselta sekä pikkutieltä. Sen sijaan tehtaanpuoleisille valleille ei saa mennä. Myös altaan pohja kannattaa jättää väliin, sillä se on upottavaa ja siellä liikkuessa häiritsee lintujen ruokailurauhaa.

Kuvaus

Technipin allas on yksi Porin parhaista kahlaajapaikoista. Kohde muodostuu kahdesta altaasta, joista takimmainen on lähes kokonaan ruovikon peittämä. Etenkin muuttoaikoina lajisto on monipuolinen, mutta kohteen pesimälajistoonkin kuuluvat ainakin tylli ja rantasipi. Mm. rantakurvi, palsasirri, lampiviklo ja isovesipääsky on tavattu paikalla. Monet sorsalintulajit, molemmat joutsenlajit, merihanhi ja silkkiuikku sekä nokikana pesivät altaalla ja valkoposkihanhipoikueet viihtyvät alueen penkereillä ja teillä. Pikku-uikku ja luhtakana kuuluvat ruovikkoisten altaiden lajistoon. Pikkulokki on muuttoaikoina runsas, ja myös naurulokki, räyskä ja tiirat suosivat allasta. Pikkutiira on jokavuotinen vieras paikalla varsinkin loppukesällä. Altaalla lentelee kesäisin suuria määriä pääskyjä. Tavallista pesimälinnustoa edustavat kivitasku, niittykirvinen, ruoko- ja rytikerttunen, pajusirkku sekä västäräkki ja keltavästäräkki. Harvinaisuuksista on tavattu arokiuru lyhytvarvaskiuruja, isokirvisiä, sitruunavästäräkkejä ja mustaotsalepinkäinen.

 

KIRRINSANTA

Sijainti

Ajetaan Mäntyluodontietä ja edelleen Reposaarentietä Kirrinsannan alueelle. Vasemmalla näkyvät Kirrinsannan kentät, ja risteyksen kohdalta lähtee oikealle pieni hiekkatie Levonkurkun suuntaan. Tien alkupäässä on muutamalle autolle tilaa pysäköintiin.

Kuvaus

Kirrinsannan kentät ovat mm. tyllien ja pikkutyllien pesimäympäristöä. Muuttoaikoina kentillä levähtää avomaanlintuja: kiuruja, västäräkkejä, kirvisiä ja taskuja. Harvinaisuuksista kentiltä on löydetty mm. lyhytvarvaskiuru, useita mustaleppälintuja ja helmenä arotasku. Levonkurkun ruovikot ja lammet ovat myös käymisen arvoisia. Lammilla pesii punasotkia, kaulushaikara ja nokikanoja. Kesällä voi kuulla luhtakanan, liejukanan, luhtahuitin tai rastaskerttusen.