Havainnot

Havainnot ilmoitetaan pääsääntöisesti BirdLife Suomen ylläpitämään Tiira-lintutietopalveluun. Havaintojen tallentaminen edellyttää rekisteröitymistä tietojärjestelmään, mikä on mahdollista Tiiran etusivun ylälaidan linkistä. Tiira on kaikille avoin lintutietopalvelu, jossa voi pitää omaa lintuhavaintopäiväkirjaa ja selata lintuhavaintoja. Tietopalvelun ohjeet löytyvät Tiiran sivuilta.

Jos Tiira-järjetelmän käyttö ei ole havainnon tekijälle mahdollista, havaintoja voi ilmoittaa myös aluevastaavalle petteri.makela(at)gmail.com.

Aluerariteettikomitea (ARK) tarkastaa harvinaisista lajeista tehdyt havainnot ja fenologisesti poikkeukselliset havainnot sekä päättää niiden hyväksymisestä. PLY:n alueella tarkastettavien lajien luettelo on tämän sivun oikeassa palkissa.

ARK-lajeja harvinaisemmat lajit tarkastaa BirdLife Suomen rariteettikomitea (RK). Tarkastettavien lajien ja alalajien luettelo sekä ohjeet harvinaisuuksien ilmoittamisesta löytyvät RK:n kotisivuilta. Sivuilla on myös valmis lomakepohja RK-havainnoille. Ilmoitus havainnosta lähetetään mieluiten sähköpostilla RK:lle ja samalla myös ARK:lle.

Lisätietoja harvinaisuushavaintojen ilmoittamisesta PLY:n alueelta antaa ARK:n sihteeri Petteri Mäkelä, petteri.makela(ät)gmail.com.