Lintupaikkoja - Levo


Näytä suurempi kartta

LEVON LAMMET JA KARHULUOTO

Sijainti

Ajetaan Porista Mäntyluodon suuntaan Levon lammille asti. Vasemmalla näkyy lammen rannalla lintutorni, jonne pääsee kääntymällä lammen jälkeen vasemmalle Karhuluodontielle. Pitkospolun päässä laitumen ulkopuolella on pieni tiensuuntainen levennys, johon voi pysäköidä. Myös Mäntyluodontien viertä kulkevalta pyörätieltä on hyvä katsella lammen lintuja. Karhuluodon Golf-kenttä on samalla kohtaa tien toisella puolella ja sen parkkipaikka löytyy jatkamalla pari sataa metriä Karhuluodontietä. Golf-kentällä tulee liikkua vain teille, kentälle ei tule mennä. Huomio muut alueen käyttäjät, lintuharrastajat ovat alueella "ylimääräisiä" vieraita. Golf-kentän viereisellä hiekkarannalla kannattaa myös piipahtaa, sinne voi kävellä kentän läpi tai sitä ennen tai jälkeen kääntyviä hiekkateitä pitkin.

Paikan kuvaus

Lammilla pesii mm. nokikanoja, silkkiuikkuja, tukkasotkia, kyhmy- ja laulujoutsen sekä sorsia. Kesäaikaan ruovikossa huutelee usein luhtakana tai luhtahuitti. Punasotkia, pikkulokkeja ja harmaahaikaroita levähtää runsaasti muuttoaikoina ja lähes jokasyksyisiä lajeja ovat liejukana ja pikku-uikku.

Golf-kenttä on syysretkikohde, joka houkuttelee hyvällä sijainnillaa avomaan lintuja pysähtymään. Ilmeisesti kentälle kylvettävät nurmikon siemenet taasen vetävät siemensyöjiä puoleensa. Kentällä on usein paljon västäräkkejä, kirvisiä, kivitaskuja, peippolintuja ja sirkkuja, toisinaan myös kurmitsoja ja muitakin kahlaajia. Mielenkiintoisimpia havaintoja vuosien saatossa ovat olleet Suomen ensimmäinen ja ainut kivikkosirkku, isokirvinen, keräkurmitsa, turturikyyhky ja tunturikiuru.

Karhuluodon hiekkaranta on varsinkin meriveden ollessa korkealla hyvä kahlaajapaikka. Erityisesti rannan eteläinen osuus on kahlaajien suosiossa. Ranta on myös osoitettu koirien ulkoilutuspaikaksi, mikä on hyvä pitää mielessä. Rannalla on havaittu kaikki tavallisimmat kahlaajalajit ja jokusia harvinaisuuksia kuten ylänkötylli, kaitanokkalokki, tundrakurppelo, riuttatiira ja rantakurvi. Pikkutiirat saalistelevat toisinaan lahdella ja dyyneiltä voi löytää syksyllä pulmusia, lapinsirkkuja ja kirvisiä. Rannan eteläpään kohdalla dyynien takana on puutarhajätteen kaatopaikka, jolta voi löytää aikaisin keväällä ja syksyllä hyönteissyöjiä. Esimerkiksi rautiaisia näkee usein vielä myöhään syksyllä.

 

LEVON PUTKI, URHEILUKENTTÄ JA LAITUMET

Sijainti

Ajetaan Porista Mäntyluodontietä, ja käännytään Reposaaren risteyksen jälkeen vasemmalle Levontielle. Urheilukenttä on pian vasemalla, putki kulkee välittömästi urheilukentän pohjoisreunalla ja sitä kannattaa kävellä länteen (merelle päin). Jatkamalla Levontietä eteenpäin päätyy laitumien alueelle.

Paikan kuvaus

Urheilukenttä ja lammaslaitumet ovat muuttoaikaan rastaiden suosiossa. Sepelrastas on lähes jokakeväinen, toisinaan jopa pikku parvina. Pikkutikka ja käenpiika huutelevat usein reunametsissä. Levon putki kuljettaa lauhdevettä Pihlavan tehtailta mereen ja pitää ympäristönsä sulana läpi talven. Putkella talvehtii useimpina talvina jokin erikoisempi talvilintu, kuten peukaloinen, punarinta tai laulurastas. Mustarastaita putkella näkee aina ja usein törmää pyrstötiaiseen, pikkutikkaan, palokärkeen tai pyyhyn. Onpa paikalla havaittu joulukuinen leppälintukin!