Toiminta - Rengastus Satakunnassa

Satakunnassa ei asunut rengastajaa ennen vuotta 1937, vaan maakunnassa rengastivat muualta tulleet rengastajat. Yksi Satakunnan varhaisimmista rengastuksista on kesällä 1918 Karviassa rengastettu muuttohaukkapoikue, jonka poikasista yksi oli päättänyt päivänsä marraskuussa 1925 Saksassa 1260 km päässä synnyinseudultaan.

Pysyvä, aktiivinen rengastustoiminta Satakunnassa alkoi Raumalla vuonna 1937, kun Paavo Korhonen ja Jorma Lindell aloittivat rengastamisen. Jorma Lindellin rengastusura jäi lyhyeksi hänen kaaduttuaan talvisodassa. Paavo Korhonen teki 52 vuoden päivätyön rengastuksen parissa, ja hän oli koko 1940-luvun maakunnan ainoa rengastaja. Seuraavina rengastusluvan saivat Torsti Silvola Euran seudulla 1951 ja porilaiset Ilkka Lilja ja Martti Soikkeli vuotta myöhemmin.

1950-luvulla rengastuslupien vapaamman myöntämisen ansiosta rengastajamäärä nousi myös Satakunnassa. Porin Lintumiehet ry (nykyisin Porin Lintutieteellinen Yhdistys ry.) perustettiin v. 1959 organisoimaan ja ohjaamaan rengastustoimintaa Satakunnassa. Yhdistyksen perustajajäsenet (12) olivat kaikki rengastajia. Monet heistä erikoistuivat jonkin lajin tutkimisen 1950- ja 1960-luvuilla, kuten Erkki Haukioja pajusirkkuun ja Antti Lastu ja Tapio Meri mustavarikseen. Pertti Kalinainen rengasti runsaasti mm. vesilintuja 1970-luvulla. Rengastuslupien uudistuksen jälkeen v. 1975 osa vanhemmista rengastajista lopetti ansioituneen uransa ja nuorempi sukupolvi astui tilalle.

1980-luvun lopulla alkanut SSP-rengastus (sisämaan seurantapyynti) sai heti sijan Satakunnassa, ja parhaillaan Satakunnassa oli viisi eri rengastuspaikkaa. Nyt SSP-paikkoja on neljä, ja ne kaikki ovat Porissa.

Päiväpetolintuihin kohdistuva kiinnostus on pysynyt vahvana, ja samoin lokkilintujen rengastus on ollut suuren kiinnostuksen kohteena Satakunnan rannikolla. Pöllöjen rengastusmäärät ovat kasvaneet suopöllöä lukuun ottamatta pöntötyksen ja laajentuneen retkeilyn ansiosta.

Nykyisin Satakunnassa on kolmisenkymmentä rengastajaa. Lisäksi maakunnassa rengastaa vielä parikymmentä henkilöä muista maakunnista.