Tammikisa 2014 yhteenveto


Tammikisassa paukkuivat ennätykset


Tammikisaan 2014 otti osaa 17 ornia koko toimialueen ja 10 sisämaan sarjaan. Kilpailun jalojen tavoitteiden, harrastajien aktivoinnin ja talvilintutietämyksen lisääntymisen, voidaan todeta täyttyneen paremmin kuin hyvin. Yhtenä mittarina voidaan käyttää vaikkapa Tiiraan tallennettujen havaintojen määrää, tammikuulta ilmoitettiiin PLY:n toimialueelta 7000 havaintoa 120000 yksilöstä (Pihabongaushavainnot poislukien). Vastaavat luvut joulukuulta 2013 olivat 3700 ja 66600.


Tammikisassa havaittiin yhteensä huikeat 114 lajia ja sekä ensimmäisen, että toiseksi tulleen tulokset peittosivat edellisen kilpailijakohtaisen ennätyksen selvästi. Sisämaan sarjassa lukemat sen sijaan eivät nousseet yhtä huikeiksi, vaikka voittotulos komea olikin.


Kisan parhaita lajeja olivat ässiksi päätyneet (vain yhden kisaajan havaitsemat) riskilä, härkälintu, taivaanvuohi, lehtokurppa ja selkälokki. Harvinaisuuksiakin havaittiin ilahduttavan paljon: grönlanninlokki, jääkuikka, pikkuruokki ja kuningaskalastaja olivat kovimmasta päästä. Kaikkein erikoisin oli kuitenkin Euran Pyhäjärvellä viikon verran viihtynyt merikihu, jota ei ole aikaisemmin Suomessa talvikuukausina havaittu. Muita satunnaisia talvilajeja edustivat kurki, merisirri, ruokki, rautiainen ja kulorastas.


Tavallisimpina havaitsematta jääneinä lajeina voidaan pitää kanadan- ja merihanhea, tavia, haapanaa, jänkäkurppaa, sarvipöllöä, kiurua, tunturikiurua, västäräkkiä, niitty- ja luotokirvistä, nokkavarpusta, taviokuurnaa, kirjosiipikäpylintua ja lapinsirkkua. Aktiivisempi meri- ja saariretkeily alkukuusta olisi voinut hyvinkin tuottaa muualla eteläisessä Suomessa tavattuja lajeja, kuten pikkulokin tai pikkukajavan.
Ainut tammikisaajilta havaitsematta jäänyt laji, joka alueella tammikuussa tavattiin oli lapinpöllö. Heti helmikuun ensimmäisenä löytyi nokkavarpunen ja kolmas päivä taviokuurna.


Onnittelut koko sarjan voittajalle Juha Niemelle, jonka 106:n lajin tulos oli huikea! Yhtäläiset onnittelut sisämaan herruuden 65:lla lajilla napanneelle Juha Heinolle!


Ensi vuonna uudestaan!


Tulokset:

Koko toimialue

Sisämaa