Martti Soikkelin kuvallisia muistoja linturetkiltä

Kolme lintu­poikaa Porin lyseosta, Ilkka Lilja, Arvo Tuominen ja Martti Soikkeli alkoivat retkeillä Yyterissä kevääl­lä 1952. He menivät joka sunnuntaina - lauantai oli koulupäivä - kello 5.05 lähteneellä junalla Mäntyluotoon ja kävelivät pitkin Preiviikin­lahden rantoja kotiin päin. Pian noilla retkillä on Martilla kamera mukana. Martti kertoo kuvaamisestaan näin:

”Tultuani opiskelemaan vuonna 1956 Turkuun tutkin kirjoista valokuvaamisen perusteita. Vaikka omaa kameraa ei ollutkaan, opin kuvan etualan ja sommittelun merkityksen. Porin palo­kunnassa kesämiehenä ansaitsin opiskelurahat ja niistä säästin myös kameraa varten. Vihdoin keväällä 1958 pystyin hankkimaan Praktica-­kameran ja olin onnellinen. Siinä oli hyvä Tessar-­objektiivi ja kuilutähtäin, joka helpotti kuvan sommittelua. Filmit latasin isommasta rullasta käytettyihin kasetteihin itse ja kehitin pesukomerossa.”

Tässä koosteessa on nähtävillä retkillä syntyneitä valokuvia vuodelta 1958 lähtien. Negatiiveista kuvat digitoivat Jan Eerala ja Markku Saiha. Kuvien käyttöoikeus on kuvaajalla, ja lisätietoja tarvittaessa saa Markku Saihalta, markku.saiha (at) itameri.net.

Martti Soikkeli, tässä nuorena sirrintutkijana
Martti Soikkeli, tässä nuorena sirrintutkijana