Linturetki Kökariin 9.-11.6.2017

Tervetuloa  linturetkelle Kökariin 9.-11.6.2017!

Matkan järjestelyt

PLY järjestää yhdistyksen jäsenille linturetken Kökarin saarelle pe-su  9.-11.6.2017. Oppaana toimii Ari Linna, jolla on paljon kokemusta linturetkien vetämisestä Kökariin ym.. Ari on järjestänyt ryhmällemme majoituksen ja selvittänyt käytännön asioita. Majoituspaikan Antons Gästhem tilojen mukaan paikkoja on 10 retkeläiselle. Jos retken kysyntä on suuri, voidaan yrittää selvittää muutamaa lisäpaikkaa (nyt varattu alapetipaikat).

Merimatka Kökariin tehdään yhteysaluksella M/S Skiftet (Södra linjen, Galtby - Kökar, Kökar – Galtby). Lähtö Galtbystä pe klo 10.00 ja paluulähtö Kökarista on su klo 12.00. Lautalle mennään joko kimppakyydeillä tai varataan isompi auto (8+1), jolloin hintaa tulee muutamia kymppejä lisää per henkilö. Autoasia päätetään lähtijöiden selvittyä. Kuljettajien on varattava lauttapaikat mahdollisimman pian, koska ennakkovarauksia otetaan rajallisesti.  Saaressa liikutaan pitemmät matkat autolla.

Retken hinta on 120 e, johon sisältyy majoitus ja yhteysaluksen maksut sekä retken opastukset. Sen lisäksi automatkojen kimppakyydit (bensat) maksetaan suoraan kuljettajille, ja mahdollinen ryhmäkuljetus (pikkubussin vuokra) lisätään em. matkan hintaan. Käytämme Kökarissa mahdollisuuksia ruokailuihin paikallisissa ruokapaikoissa, mutta ruokaa voi laittaa myös itse majoituspaikassa oman valinnan mukaan.

 

Lue tästä Ari Linnan kutsu retkelle lisätietoineen!

Alkukesän luonto

Kökar valmistautuu 9.-11.6. kesän sesonkiin: lintuvieraat ovat jo palanneet muutolta, mutta toki yksittäinen leveäpyrstökihu saattaa matkata saaren ohi arktisen muuton lopettajana; turisteja on saaressa vielä melko vähän. Tällöin on hyvä tarkastella, miten viimeksi saapunut muuttolintulajisto näkyy ja kuuluu maisemassa; rantakallioilta voi käydä tarkastamassa onko Stenskärin ekspansiivinen ruokkikansa palannut entistäkin runsaslukuisampana ja kuinka monta kymmentä riskilää asuttaa Söderharaa; lahdilla voi tutustua saaren runsaaseen mustakurkku-uikkukantaan.

Teiden varsista voi kuulla ja nähdä 20-30 reviirilleen asettunutta kirjokerttua ja öinen satakielten laulu voi olla massiivista, jos ei ole jo laantumaan päin. Kirjokerttu ja satakieli muuttuvat hiljaisiksi melko nopeasti muuton tapahduttua, ja ensimmäiset satakielet ovat tulleet jo noin kuukautta aiemmin ja kirjokertut noin 22.5. paikkeilla. Kirjokertut ovat aikaistaneet muuttoaan, sillä vielä 1970-80 -luvulla ne saapuivat vasta touko-kesäkuun vaihteessa. Luhtakerttusia saapuu vielä kirjokerttujen jälkeen, ja saaressa saa harjoitusta niin kirjokertun ja lehtokertun kuin luhtakerttusen ja kultarinnan laulujen eroihin. Useat ulkosaariston pikkuharvinaisuuksista ovat näyttäytyneet kesäkuun ensimmäisellä puoliskolla, jolloin Kökarissa voi tähyillä taivasta, puhelinlankoja ja katajanlatvoja mm. turturikyyhkyn, mustaotsalepinkäisen ja harmaasirkun varalta. Kökarin kesäkuu on jäänyt retkeilyssä toukokuun jalkoihin. Kesäkuussa on tavattu kaikkiaan suunnilleen 170 lajia ja hyvällä retkellä voi päästä 100 lajin tuntumaan, ehkä jopa sen yli.

Tervetuloa kanssani katsomaan minkälainen Kökarin lintutarjotin on 9.-11.6. Tällöin myös kasvit rikastuttavat maisemaa, ja niille, jotka niitä tuntevat, saaressa on mielenkiintoisia lajeja. Itse tunnen verikurjenpolven. Sen violetinsiniseksi värjäämiä alueita ei voi olla huomaamatta.

Asuminen ja ruokailumahdollisuudet

Asumme Antons Gästhemissä, missä teitä odottaa alapeti, vuodevaatteet, kylpypyyhe ja sauna sekä sisä-wc ja -suihku; keittiöt ovat tupakeittiöitä, ja niissä voi ilta- ja aamutoimenaan valmistaa omatoimisesti ruokaa. Sen lisäksi saaressa alkavat turismipalvelut aktivoitua, ja Karlbyn kylän Skärgårdsbrödin Bakeri-Caféet on auki perjantaina ja lauantaina 12-16. Voimme halujemme mukaan käydä syömässä, ja Bakeri kahvilan ruokatarjoilun lisäksi ruokaa voi saada ehkä myös itäpään Österbyggessä olevasta Applabodenista. Karlbyssä on kauppa, pankkiautomaattia saaressa ei ole.

Muuta Kökarista www.kokar.ax

Kuvia Kökarista kesältä 2016

Retkiterveisin, Ari Linna

PS. 10.3.2017 Kökarilainen Christian Pleijerin uutisoitiin valitun Euroopan 1600 saaren järjestön pääsihteeriksi; Kökarin 252 asukkaan saarelta löytyi sopiva henkilö johtamaan 360 000 hengen saariyhteisöjä.