Lintupaikkoja - Teemuluodon torni
Sijainti
Käännytään Mäntyluodontieltä oikealle Kyläsaarentielle, ja ajetaan kuusi kilometriä lintutorniviitalle, josta oikealle Fleiviikintielle ja edelleen 400 metriä infotauluin varustetulle paikoitusalueelle. Paikoitusalueelta on viitoitus osittain pitkoksia pitkin lintutornille 700 metriä. Tulva-aikoina tarvitaan saappaat.
Paikan kuvaus
Tornista avautuu näkymä Pohjoismaiden suurimmalle suistoalueelle. Suistossa pesii monia ruovikko- ja vesilintuja, joiden elämää on mukava havainnoida. Torni on erityisen hyvä muutonseurantapaikka. Tornin ja pysäköintialueen välinen rehevä lehto on hyvä paikka ihastella laululintujen aamukonserttia.
Keväällä Teemuluodon torni on parhaimmillaan. Alkukeväästä jäiden lähdön aikaan sulan äärelle kerääntyy kymmeniä harmaahaikaroita ja satoja vesilintuja. Hanhet ja joutsenet viuhtovat edestakaisin pelloille ruokailemaan ja suistoon lepäämään. Pikkutikat rummuttelevat rantametsissä ja kaulushaikara puhaltaa ruovikossa. Huhtikuulla tornista saattaa nähdä runsasta isojen lintujen muuttoa, esimerkiksi kurkia, joutsenia, petolintuja ja kuoveja. Lehdossa konsertoivat punarinnat, rastaat, rautiainen ja peukaloinen. Tarkkakorvainen erottaa nokkavarpusen tiksunaa, ja pyrstötiaisen pesimäpuuhia saattaa päästä tarkastelemaan. Toukokuulla näkyvien lintujen määrä pienenee, mutta lehdon konsertti monipuolistuu satakielten, mustapääkerttujen, kultarinnan ja viitakerttusen saapuessa. Pienellä onnella voi kuulla viitasirkkalinnun, pikkusiepon, idänuunilinnun tai kuhankeittäjänkin. Tornista pääsee katselemaan vaikkapa keltavästäräkkejä, nuolihaukkoja ja pikkulokkeja.
Loppukeväällä ja kesällä suistossa pyörii vuosittain jalohaikaroja, haarahaukkoja ja toisinaan kiljukotkakin. Niittysuohaukka ja sitruunavästäräkki kuuluvat useimpina vuosina pesimälinnustoon, harvemmin lampiviklo ja mustatiirakin. Sadat tai jopa tuhannet tervapääskyt saalistavat hämähäkkejä suiston ilmatilassa ja juhannuksen tienoilta alkaa kertyä syysmuuttavia kahlaajia, varsinkin töyhtöhyyppiä ja suokukkoja.
Suiston sesonki päättyy 20.8. kello 12.00 sorsastuksen alkaessa, sen jälkeen ei paikallisia lintuja juurikaan näy. Syysmuuton seurantaan torni on kuitenkin erinomainen, varsinkin kurkimuutto on usein näyttävää.
Talvella tornissa vietetään hiljaiseloa, mutta polun varrelta on hyvät mahdollisuudet löytää pikku- tai valkoselkätikka.
Teemuluodon tornista on havaittu pitkälti yli 220 lintulajia, joukossa runsaasti harvinaisuuksia, kuten sinisiipi- ja amerikantavi, ruostesorsa, intian- ja lumihanhi, valkosiipitiira, pitkäjalka, tundravikla ja tundrakurppelo.